faworki
CELEBRYCI

FAWORKI od Magdy GESSLER kosztują aż…

Faworki to jedne z tradycyjnych karnawałowych słodkości.

Jemy je raczej sezonowo, bo nie każdy umie zrobić faworki, a w cukierniach można je kupić zwykle tylko w karnawale.

Jak robi się faworki?

Faworkowe ciasto przygotowuje się z mąki z dodatkiem proszku do pieczenia, cukru, sporej ilości żółtek, śmietany i spirytusu – aby nie wchłaniało zbyt dużo tłuszczu.

Następnie ciasto odkłada się, później zaś kilkukrotnie wałkuje i składa (podobnie jak z ciastem francuskim), a także bije się wałkiem – wszystko po to by stworzyć listkujące się warstwy ciasta.

Odpowiednio przygotowane ciasto wałkuje się cieniutko, tnie na prostokąty, które potem są nacinane po środku. Później każdy prostokąt przewleka się przez dziurkę.

Tak przygotowane faworki smaży się w rozgrzanym oleju, a po odsączeniu posypuje cukrem pudrem.

Faworki od Magdy Gessler kosztują aż…

Jak więc widać, przygotowanie faworków jest bardzo pracochłonne. Co więcej nie każdemu one się udają.

I zapewne dlatego blogerka Anna Skura faworki postanowiła kupić i to nie byle gdzie, bo w cukierni Magdy Gessler „Słodki Słony”. Blogerka pożaliła się jednak na wysoką cenę tych karnawałowych słodkości:

„Miałam taką ochotę na faworki, mimo że nie jestem wcale słodyczowa. I jak zobaczyłam rachunek to szok. Czy ja się nie znam? Czy to możliwe, że pudełko faworków kosztuje 60 zł? „

Faktycznie sześćdziesiąt złotych za pudełeczko to bardzo wysoka cena.

Lara Gessler tłumaczy

Restauratorka nie tłumaczy się z cen, ale do sprawy odniosła się jednak jej córka. Lara Gessler w rozmowie z serwisem Plejada powiedziała, że każdy ma możliwość samodzielnego przygotowania faworków. Płacimy więc za to, że ktoś nas w tym wyręcza. Część „winy” za cenę faworków złożyła też na karb czynszów, które jak wiadomo w Warszawie są bardzo wysokie:

„A jak Wam się nie chce, to my chętnie zrobimy to bardzo dobrze za was. No i stąd jest cena… i z tego jakie są czynsze na Mokotowskiej”

 

fot. https://www.facebook.com/pg/SlodkiSlony