Czereśnie to owoce chętnie jedzone w domu czy na piknikach. Co jednak zrobić, gdy owoce te są podane na przyjęciu czy bankiecie?
Jak elegancko jeść czereśnie i co zrobić z pestką?

Czereśnie – wartości odżywcze
Czereśnie to bardzo wartościowe owoce. Zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Są także bogate w minerały – wapń, potas, żelazo i magnez.
Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i są moczopędne. Zwierają około 50-60 kcal na 100 gram.
Jak elegancko jeść czereśnie
Nic więc dziwnego, że w sezonie czereśnie pojawiają się nawet na eleganckich przyjęciach. Problemem jednak wydaje się wyplucie pestki, jaka znajduje się w owocu.
Jeżeli na paterze rozłożono wiśnie lub czereśnie, to sięgamy po każdy owoc osobno. Chwytamy go dwoma palcami (wskazującym i kciukiem). Jeśli mają ogonki, to odrywamy je od owoców i odkładamy na brzeg talerza. (…)
Otóż owoc (czereśnię, wiśnię lub winogrono) wkładamy do ust w całości – nie próbujemy wcześniej rozprawić się z pestką – i zjadamy, wypluwając niejadalną część dyskretnie do zwiniętej w rulon ręki, a następnie odkładając na brzeg talerza.
– radzi serwis „Koneserzy”.
>>>Nosowska parodiuje amerykańską celebrytkę. Na odpowiedź nie musiała długo czekać!
Z kolei Iwona Kamińska-Radomska z programu „Projekt Lady” pokazała, jak to zrobić z tym, że na pestki miała osobny pojemniczek. Podkreśliła, że nawet na wakacjach nie wypada wypluwać pestek z czereśni na chodnik czy na trawę.
Internauci jak zwykle szeroko komentowali jej filmik:
Zobaczyć panią Irenę Kamińską-Radomską, która wypluwa pestkę – bezcenne
Dzięki Bogu, że nie kroimy
Pani Irenko, bardzo lubię Pani energię i spokój. Co do plucia pestką, faktycznie nie wygląda to dobrze
Nagranie poniżej.
>>>Filip Chajzer włożył kwiaty do toalety. Trudno uwierzyć, DLA KOGO były przeznaczone!