ZDROWIE&URODA

Kupujesz lody włoskie? Katarzyna Bosacka przestrzega przed tym produktem!

Katarzyna Bosacka przyznała, że jest „lodożerczynią” i zwróciła uwagę na tzw. lody włoskie czyli inaczej lody z automatu.

Ekspertka przestrzega przed tym produktem z uwagi na jego skład. A co znajdziemy w środku?

 

zdjęcie ilustracyjne – pixabay

 

Lody włoskie

Nazwa lodów „włoskich” nie pochodzi od szczególnej receptury czy dobrej tradycji włoskiego gelato. Lody z automatu nazywamy włoskimi, bo to we Włoszech postały maszyny do ich przygotowywania.

Myli się ten, kto sądzi iż lody przygotowywane są z mleka bądź śmietany czy jogurtu oraz cukru i dodatków smakowych – owoców, czekolady czy orzechów.

Niestety w przypadku popularnych „świderków” mamy do czynienia z wysoko przetworzonym produktem.

 

Lody z automatu skład

Otóż lody włoskie, z automatu, przygotowywane są ze specjalnych mieszkanek czyli z proszku. A co znajdziemy w składzie?

 

mleko pełne w proszku, cukier, syrop glukozowy w proszku, dekstroza, stabilizator (karboksymetyloceluloza), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), substancja żelująca (alginian sodu), regulator kwasowości (difosforan tetrasodowy), aromaty, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu)

– czytamy na jednej ze stron oferującej taki produkt.

 

Z tego też powodu Katarzyna Bosacka zachęca, by raczej wybrać się do „dobrej, rzemieślniczej lodziarni”. Pytanie tylko, jaką mamy pewność, czy i tam nie dostaniemy lodów z proszku…?

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

tocelebryci.pl
Polityka prywatności / cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celach optymalizacji treści dostępnych w naszych serwisach oraz dla statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej w Polityce Prywatności