Obecnie ser na sernik najchętniej kupujemy mielony, w kilogramowym opakowaniu. Taka ilość wystarcza na upieczenie standardowej porcji ciasta.
Mielony ser w wiaderku oferuje kilka firm mleczarskich. Jak więc ocenić, który twaróg na sernik jest najlepszy? I czy w ogóle twaróg sernikowy poszczególnych firm czymś się różni?
Jak się okazuje produkty poszczególnych firm mają różny skład. Wydawać by się mogło, że w wiadereczku z twarogiem sernikowym znajdziemy zmielony ser biały. To by znaczyło, że kupujemy produkt jedno składnikowy. Jednak niektóre z twarogów mają też inne substancje w swoim składzie. Poniżej zestawienie.
- MLEKPOL: mleko, kultury bakterii mlekowych
- PRESIDENT: mleko, śmietanka, mleko w proszku, kultury mleczarskie
- WŁOSZCZOWA: mleko pasteryzowane, skrobia modyfikowana, kultury bakterii mlekowych
- PIĄTNICA: serek śmietankowy, twaróg
W przypadku składu opisanego jako mleko i kultury bakterii mlekowych można się domyślać, że to opis produktów, z jakich powstał sam twaróg. Tym samym twaróg sernikowy firmy Mlekpol ma najprostszy skład i to ten będzie najlepszy.
Pozostałe firmy do twarogu na sernik dodały jeszcze inne składniki. Z pewnością sery tych producentów też są bardzo dobre i nam nie zaszkodzą. Jednak zanim upieczemy sernik, warto jednak wiedzieć, ile sera jest w serze 🙂
>>>Gotowa masa makowa w puszce. Która jest najlepsza?