ZDROWIE&URODA

Gotowa masa makowa w puszce. Która jest najlepsza?

Masa makowa niezbędna jest do przygotowania tradycyjnego, wigilijnego ciasta czyli makowca.

Już z początkiem grudnia planujemy zakupu produktów potrzebnych na święta Bożego Narodzenia i wśród nich jest właśnie masa makowa. Coraz więcej osób sięga po gotowy produkt, zamiast samodzielnie parzyć i mielić mak.

 

Zastanawiamy się, więc, który mak w puszcze jest najlepszy?

Jak to ocenić? Poza walorami smakowymi, najważniejszy jest skład. W tym przypadku powinniśmy ocenić, ile jest maku, ile cukru, a ile jeszcze innych składników. Jak to wygląda w przypadku najpopularniejszych mas makowych?

 

HELIO

woda, mak niebieski 22%, cukier, bakalie 6,1% [rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe 57 %, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy)], skrobia w proszku, serwatka w proszku z mleka ( łącznie z laktozą), aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

 

BAKALLAND

Woda, mak 22%, cukier, bakalie 6,5% [rodzynki 55% (rodzynki 99,5%, olej bawełniany i/lub słonecznikowy); skórka pomarańczowa kandyzowana 45% (skórka pomarańczowa 59%, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier)], syrop cukru inwertowanego, mąka pszenna, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

 

>>>Będziesz piec sernik? Który ser mielony w wiaderku jest najlepszy?

 

PROSPONA

Woda, mak (21%), miód sztuczny (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromat), cukier, bakalie (12%): rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana (skórka pomarańczowa, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości – kwas cytrynowy), skrobia pszenna, skrobie modyfikowane, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromaty

 

HELCOM

Woda, cukier, mak 21%, bakalie (kandyzowane skórki pomarańczowe, suszone morele 2,8%), skrobia modyfikowana, mąka pszenna, błonnik bambusowy, syrop fruktozowo – glukozowy, mąka ryżowa, aromat, regulator kwasowości kwas cytrynowy, substancja konserwująca sorbian potasu, dwutlenek siarki.

 

Która masa makowa jest najlepsza?

Analizując skład mas makowych widzimy, że ilość samego maku jest bardzo podobna 21-22%. Najwięcej wartościowych produktów ma mak w puszce firmy Prospona, ponieważ ma aż 12% bakalii. Minusem jest zawartość syropu glukozowo-fruktozowego w tych właśnie bakaliach oraz w sztucznym miodzie.

Najbardziej naturalny skład mają masy Bakalland i Helio, choć i tu nie brakuje aromatów i zagęstników. Z kolei najwięcej dodatków ma masa makowa firmy Helcom.

Wygląda więc na to, że mak w puszce każdego z producentów ma bardzo podobne składniki. Jednak jeszcze jednym wyznacznikiem jakości i naturalności ma krótki skład. Tu wszystkie produkty mają dosyć długą listę, jednak najkrótszą ma Bakalland i Prospona.

 

>>>Test Tymbarka. Popularny sok „ma” Covid! (VIDEO)

 

pixabay