Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący zupek chińskich.
Az 7 rodzajów tego dania może wywołać alergię.

Tzw. zupki chińskie to bardzo popularne, choć uznawane za niezdrowe, danie. Składają się zwykle z makaronu instant i różnych dodatków smakowych, a ich atutem jest szybkość przygotowania.
Jednak w partii produktów marki Bao Long pojawiły się niezadeklarowane składniki. Oznacza to, że w składzie są substancje, których nie wykazano w składzie, a które mogą wywołać reakcje alergiczne. Konkretnie chodzi o białka soi, skorupiaków i ryb.
Jak podano w komunikacie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu wszystkich partii niżej wymienionych produktów marki Bao Long w związku ze stwierdzeniem obecności alergenów (białka soi, skorupiaków i ryb), które nie zostały zadeklarowane na etykiecie tych produktów.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na ww. niezadeklarowane alergeny może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.
W związku z tym:
Osoby z alergią na białka soi, skorupiaków i ryb nie powinny spożywać produktów wskazanych w komunikacie.
Problem dotyczy aż 7 rodzajów zupek chińskich. Są to:
- Chicken Noodle Soup Seasoning – Gia Vi Pho Ga, 75g
- Lau Thai Lan Soup Seasoning, 75g
- Vegan Pho Soup Seasoning, 75g
- Bouillon cube Chicken Pho Ga, 75g
- Bouillon cube Hu Tieu Nam Vang, 75 g
- Bouillon blok helder Bun bo Hue, 75 g
- Bouillonblok krab Bun Rieu, 75 g
Szczegółowe informacje na stronie GIS.