Gdybyśmy robili majonez w domu, potrzebowalibyśmy jajka (lub samego żółtka), olej, musztardę i przyprawy – ocet, sól i pieprz. Tymczasem sklepowe majonezy często zawierają różne dodatkowe substancje chemiczne.
Tak więc, aby wybrać najlepszy majonez wystarczy przeanalizować skład dostępnych produktów. I najlepiej wybrać taki majonez, który nie zawiera żadnych zagęstników, aromatów czy konserwantów.
Ten temat „na tapetę” wzięła Katarzyna Bosacka i przedstawiła zestawienie najpopularniejszych majonezowych marek. Mamy tu więc Kielecki, Winiary, Pudliszki, Hellmann’s, Mosso, Roleski i inne.
Ekspertka przedstawiła skład każdego z produktów i na czerwono zaznaczyła „zakazane” składniki tj. „sól wapniowo-diosodowa EDTA, zagęstniki i stabilizatory takie jak guma arabska czy guma ksantanowa, do tego skrobia czy sztuczne aromaty.”
Drugim czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę to ilość składników. Skoro domowy majonez możemy przygotować dosłownie z kilku składników, to dlaczego niektóre z produktów dostępnych w sklepie mają aż kilkanaście składników? Wniosek nasuwa się jeden: że jest w nich dużo „chemii”.
I tak z analizy przedstawionej przez Katarzynę Bosacką wynika, że naturalny skład mają następujące majonezy: Kielecki, Białuty i Byodo. Najkrótszy skład i taki odpowiadający majonezowi domowemu ma Kielecki. Wygląda więc na to, że to pochodzący z Kielc produkt jest zwycięzcą tego rankingu.
Jeśli jednak go nie lubicie – pozostaje wykonać majonez samodzielnie!
Zobacz też:
Będziesz piec sernik? Który ser mielony w wiaderku jest najlepszy?