Ania Starmach zdradziła SEKRET udanej sałatki jarzynowej. To dzięki TEMU będzie naprawdę pyszna!
Tuż przed Świętami Ania Starmach zdradziła udanej sałatki jarzynowej. Opisała, w jaki sposób ona przygotowuje sałatkę, a jej receptura nieco odbiega od tradycyjnego przepisu.
Ania Starmach do sałatki dodaje marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, ogórki kiszone, jabłka, cebulę i groszek. Składniki więc – poza cebulą – mieszczą się w kanonie przepisów na sałatkę jarzynową. Różnice jednak robią szczegóły dotyczące przygotowania.
Jurorka „Masterchef’a” zdradziła kilka niuansów, dzięki czemu sałatka będzie naprawdę pyszna:
- warzywa gotujemy w skórkach, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne
- powinny być nieco twardawe, przegotowane rozpadną się na papkę
- cebulę przelewa wrzątkiem, by złagodzić jej smak
- jabłka skrapia sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały
- groszek dodaje nie z puszki, a zblanszowany mrożony
Jeśli chodzi o majonez, to Anna Starmach nie dodaje go w czystej postaci, a ze śmietaną:
sos do sałatki można dodać od razu, można później, ja jestem zdania że składniki muszą się przegryźć, osobiście lubie proporcje 1:1 majonezu i śmietany, choć znam też wersje z jogurtem, musztardą czy cytryną
Jurorka podkreśliła też, że każdy może dodać nieco inne składniki czy w różnych proporcjach, ale najważniejsze, by było to to, co dana rodzina lubi jeść.
Z kolei Magda Gessler do sałatki dodaje nie tylko ogórki kiszone, ale też i konserwowe oraz grzybki marynowane. Jej przepis znajdziecie > TUTAJ.