Od 23 stycznia 2020 w popularnym „macu” może nas spotkać spore zaskoczenie!
Tym razem nie chodzi o menu czy promocje, bo zaskoczenie dotyczy zupełnie innej kwestii. Chodzi o słomki!
A co z nimi? Wielka rewolucja:
„23 stycznia 2020 roku we wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce wprowadziliśmy nowe, papierowe słomki, opakowania do lodów McFlurry i patyczki do balonów. To dopiero początek zmian!”
Jeśli komuś wydaje się, że to niewielka zmiana, to bardzo się myli. Dlatego, że skala zjawiska jest bardzo duża. Jak informuje sieć fast-foodów:
„Rocznie w naszych restauracjach wykorzystujemy 160 mln słomek, 23 mln kubków do McFlurry i 3,5 mln patyczków do balonów. Zmiana surowca pozwala na znaczące ograniczenie zużycia plastiku. Dla konsumentów to niezauważalna różnica, ale dla środowiska ma duże znaczenie.”
Dodatkowo w McDonald’s wprowadzono segregację śmieci, zużyty olej zostanie przerobiony na ekologiczne paliwo, a do 2025 roku aż 100% opakowań będzie pochodziło z surowców wyprodukowanych z surowców wtórnych. Sieć chwali się także, że:
” Ponadto w 2018 roku zamieniliśmy białe łyżeczki do lodów i transparentne widelce do sałatek na ich czarne 100‑procentowo recyklingowe odpowiedniki.”
Zatem McDonald’s zmienia się w stronę ekologii, ale jeszcze większym zaskoczeniem byłoby gdyby zmienił się w stronę zdrowej żywności. Na razie jednak zbyt wielu jest zwolenników coli, frytek, hamburgerów czy shake’ów- tyle, że w eko-opakowaniach…
fot. https://www.instagram.com/mamsmakanamaka/
na podst. mcdonalds.pl