Karol Okrasa (ur. 1978) to kucharz i prowadzący programy o tematyce kulinarnej. Znamy go z formatów takich jak „Kuchnia z Okrasą” czy „Okrasa łamie przepisy”.
Jednak poza pracą w telewizji, Karol Okrasa jest też aktywnych kucharzem, Jako szef kuchni pracował w warszawskim hotelu Jan III Sobieski oraz w Hotelu Bristol. Obecnie jest szefem restauracji w Platter w 5* hotelu Inter Continental. Jednak ceny w jego lokalu, dla przeciętnego Kowalskiego mogą być szokujące.

Inter Continental to hotel w samym centrum Warszawy przy ulicy Emilii Plater. Gdybyśmy dziś (z 5 ma 6 maja 2022) chcieli przenocować w tym obiekcie, to za najtańszy dwuosobowy pokój zapłacimy 575 zł. Jak się jednak okazuje znacznie więcej możemy zapłacić za sam obiad u Karola Okrasy.

W menu lunchowym znajdziemy przystawki za 58 zł. i do wyboru jest na przykład tatar z tuńczyka czy korzenny burak z dodatkami. Zupy są po 38 zł. natomiast dania główne po 91 zł. (burger z dojrzałej wołowiny czy pierś perliczki), do tego desery po 45 zł.
Natomiast jeśli chodzi o menu obiadowe to zamówić możemy gołębia w sianie za 135 zł lub solę Dover w cydrze za 195 zł. Jeśli to tego dobierzemy przystawkę czy inne dodatki, kawę, herbatę a do tego deser, to za obiad zapłacimy majątek!