ZDROWIE&URODA

Ania Starmach zdradziła SEKRET udanej sałatki jarzynowej. To dzięki TEMU będzie naprawdę pyszna!

Tuż przed Świętami Ania Starmach zdradziła udanej sałatki jarzynowej. Opisała, w jaki sposób ona przygotowuje sałatkę, a jej receptura nieco odbiega od tradycyjnego przepisu.

Ania Starmach do sałatki dodaje marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, ogórki kiszone, jabłka, cebulę i groszek. Składniki więc – poza cebulą – mieszczą się w kanonie przepisów na sałatkę jarzynową. Różnice jednak robią szczegóły dotyczące przygotowania.

 

https://www.instagram.com/ania_starmach/

 

Jurorka „Masterchef’a” zdradziła kilka niuansów, dzięki czemu sałatka będzie naprawdę pyszna:

 

  • warzywa gotujemy w skórkach, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne
  • powinny być nieco twardawe, przegotowane rozpadną się na papkę
  • cebulę przelewa wrzątkiem, by złagodzić jej smak
  • jabłka skrapia sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały
  • groszek dodaje nie z puszki, a zblanszowany mrożony

 

Jeśli chodzi o majonez, to Anna Starmach nie dodaje go w czystej postaci, a ze śmietaną:

sos do sałatki można dodać od razu, można później, ja jestem zdania że składniki muszą się przegryźć, osobiście lubie proporcje 1:1 majonezu i śmietany, choć znam też wersje z jogurtem, musztardą czy cytryną

 

Jurorka podkreśliła też, że każdy może dodać nieco inne składniki czy w różnych proporcjach, ale najważniejsze, by było to to, co dana rodzina lubi jeść.

 

Z kolei Magda Gessler do sałatki dodaje nie tylko ogórki kiszone, ale też i konserwowe oraz grzybki marynowane. Jej przepis znajdziecie > TUTAJ.