CELEBRYCI

Aż 60 złotych za rosół? Magda Gessler komentuje aferę zupową!

17 października Magda Gessler otworzyła kolejny lokal w Warszawie przy ul. Klimczaka.

Kawiarnia nosi nazwę Słodki Słony Familia i jest wspólnym projektem Magdy i Tadeusza:

 

Znana cukiernia Magdy Gessler. Wypieki według rodzinnych receptur i najlepsza jakość składników. Bistro, tradycyjne potrawy wzbogacone o zielony twist. Dwa pokolenia łączą siły. Szalony przepych Magdy Gessler i sexy buraki Tadeusza Mullera – czytamy na profilu lokalu.

 

Od razu po otwarciu, oburzenie wywołały ceny słodkości i słonych dań, jakie są dostępne w kawiarni. Niektóre są porównywalne do innych cukierni, na przykład:

 

torty średniej wielkości – 115 zł (za całość)
beza z bitą śmietaną i truskawkami – 22 zł
sernik z kajmakiem – 16 zł (za kawałek)

 

Jednak to ile trzeba zapłacić za drożdżówkę, czy zupę, zszokowało wiele osób:

 

ciasto drożdżowe – 50 zł za całość (16 zł kawałek)
drożdżówka z kremem waniliowym/serem /wiśnią – 16 zł
zupa pomidorowa – 60 zł (za słoik)
rosół – 60 zł (za słoik)
gołąbki z cielęciny – 65 zł (za słoik)
kopytka – 20 zł (za słoik)

 

ceny wypieków szokują – https://www.facebook.com/magdagessler.official/

 

Na profilu Magdy Gessler, a także w mediach pojawiły się negatywne komentarze w kierunku restauratorki. W końcu zamieściła oświadczenie dotyczące „afery zupowej”, jednak  Magda Gessler wcale nie zaprzecza wysokości cen w jej lokalu. Raczej stara się przekonać, że oferowane wypieki czy dania są warte dużych pieniędzy:

 

Uwaga!! afera zupowa!! (…)
..Każde danie w karcie, każda słodkość.. to nabita jak bomba w dobre składniki kulinarny rarytas;)) To nas różni od innych.. pustych . pozbawionych smaku i dobrych składników posiłków…
Przykład.. Nasza drożdżówka to przede wszystkim 250 gram maku ucieranego z miodem lipowym, wzbogaconego o rodzynki, migdaly, orzechy wloskie z dodatkiem amaretto a także konfitowana przez nas skórka pomarańczowa i cytrynowa.. Mak mielimy 6 razy, dodajemy kogel-mogel i otulamy go ciastem drożdżowym wg. Zasady – na kilogram maki 40 zoltek, 20 całych jaj. Drożdżówkę koronujemy kremem waniliowym na żółtkach i świeżej, domowej śmietanie.

 

zupa w słoiku za 60 zł. – https://www.facebook.com/magdagessler.official/

 

Restauratorka zapewnia, że:

 

Każde inne danie robimy według tego samego scenariusza.. :)))) uważamy, czuwamy, doglądaY:))))
Słodki Słony to tradycja i jakość

 

Pod wpisem Magdy pojawiły się bardzo różne głosy. Bywalcy lokali słynnej restauratorki twierdzili, że oferowane dania są warte swojej ceny. Inni uznali, że kwoty są zaporowe. A kilka osób zwróciło uwagę na opis ciasta drożdżowego:

 

Na 1 kg mąki 40 żółtek i 20 jaj to nie ma prawa się udać. Ułańska fantazja poniosła chyba. Jeśli zobaczę to na własne oczy wtedy odszczekam. Póki co się usmiechnę poblazliwie.i żeby nie było. Ceny mnie nie ruszają ale ich uzasadnienie już bardziej ?

 

Faktycznie, tu chyba Magdę poniosła fantazja. Restauratorka jednak nie odpowiedziała na te komentarze.

 

Zobacz też: Magda Gessler rozgrzała internet. Ale cyce!