W okresie jesienno-zimowym często łapiemy różne przeziębienia czy katary. Jak twierdzi Anna Lewandowska, naszą odporność poprawi przede wszystkim odpowiednia dieta, ruch fizyczny i wypoczynek, w tym odpowiednia ilość snu.
Jesienią i zimą w naszej diecie musimy zwrócić uwagę na to, by dostarczyć organizmowi witaminy C, witaminy D oraz minerałów takich jak cynk i selen.
Jak mówi Anna Lewandowska, w naturalnej formie, czyli w pożywieniu substancje te znajdziemy w następujących produktach:
Owoce cytrusowe, szpinak, acerola, brukselka, jarmuż, kalafior czy kiszonki – źródło witaminy C 🍊
Łosoś, makrela, śledź – dostarczyciele witaminy D 🐟
Pestki dyni, owoce morza, fasola, sery, czosnek, migdały czy kasza gryczana – źródło cynku 🧄
Orzechy, grzyby, jaja – źródło selenu 🥚
Trenerka przypomina też o tym, że obróbka termiczna pozbawia te produkty witamin czy minerałów, więc by ich nie gotować czy piec przez zbyt długi czas.
Dodatkowo warto zadbać o suplementację. A w stosowaniu diety czy łykaniu suplementów najważniejsza jest konsekwencja i systematyczność.
Wyświetl ten post na Instagramie