ZDROWIE&URODA

Co jeść, aby poprawić swoją odporność? Radzi Anna Lewandowska!

W okresie jesienno-zimowym często łapiemy różne przeziębienia czy katary. Jak twierdzi Anna Lewandowska, naszą odporność poprawi przede wszystkim odpowiednia dieta, ruch fizyczny i wypoczynek, w tym odpowiednia ilość snu.

Jesienią i zimą w naszej diecie musimy zwrócić uwagę na to, by dostarczyć organizmowi witaminy C, witaminy D oraz minerałów takich jak cynk i selen.

 

https://www.instagram.com/annalewandowska/

 

Jak mówi Anna Lewandowska, w naturalnej formie, czyli w pożywieniu substancje te znajdziemy w następujących produktach:

 

Owoce cytrusowe, szpinak, acerola, brukselka, jarmuż, kalafior czy kiszonki – źródło witaminy C ?

 

Łosoś, makrela, śledź – dostarczyciele witaminy D ?

 

Pestki dyni, owoce morza, fasola, sery, czosnek, migdały czy kasza gryczana – źródło cynku ?

 

Orzechy, grzyby, jaja – źródło selenu ?

 

Trenerka przypomina też o tym, że obróbka termiczna pozbawia te produkty witamin czy minerałów, więc by ich nie gotować czy piec przez zbyt długi czas.

Dodatkowo warto zadbać o suplementację. A w stosowaniu diety czy łykaniu suplementów najważniejsza jest konsekwencja i systematyczność.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez ???? ??????????? (@annalewandowska)