Tym razem po raz kolejny w jednym ze znanych nam produktów pojawiła się niebezpieczna substancja. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał właśnie oficjalne ostrzeżenie w tej sprawie. Czego nie powinni spożywać Polacy? Zobacz koniecznie.

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) oficjalnie poinformował, że w jednym ze znanych produktów znaleźć można niebezpieczną dla zdrowia substancję Salmonella. Zatrucie bakteriami prowadzić może do bardzo poważnych kłopotów zdrowotnych. GIS poinformował także, że spożycie produktu, który jest skażony bez obróbki termicznej nie będzie bezpieczne dla organizmu. O który produkt dokładnie chodzi?
Według oficjalnego komunikatu mowa tutaj o świeżych jajach, które zapakowane zostały po 10 sztuk. Pochodzą one od jednego z polskich producentów. Dodano, że Salmonella znajduje się nie tylko na powierzchni jak i w środku jaj.
Produkt nazwany jest jaja pakowane po 10 sztuk.
Numer partii i data minimalnej trwałości: 05.01.2026
Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka — Janusz Matyjasik
Adres producenta: ul. Dworkowa 22, 43‑512 Bestwinka
Zakład pakowania jaj: PL‑24025908
-czytamy na portalu Goniec.pl.
Ponadto jaja te zostały wycofane z obrotu. Aktualnie produkt nie powinien już znajdować się w sklepach. Jeśli jednak komuś udało się go zakupić proszony jest o zachowanie ostrożności i jego nie spożywanie.
Należy:
Nie spożywać go ani nie podawać nikomu innemu.
Zwrócić go do sklepu, w którym został zakupiony, jeśli pamiętasz miejsce zakupu — sprzedawca może przyjąć zwrot i poinformować Cię o dalszych krokach.
Zniszczyć produkt w sposób bezpieczny, jeśli nie masz możliwości zwrotu.
Umyć dokładnie ręce i powierzchnie, które miały styczność z produktem, by zapobiec przenoszeniu bakterii na inne artykuły spożywcze
-dodano w Goniec.pl.
Próba zjedzenia jaj może spowodować poważne problemy takie jak: biegunka, ból brzucha czy nawet gorączka.
Źródła: goniec.pl

























