Katarzyna Bosacka zamieściła zdjęcie owocowego ciasta z popularnej ostatnio marki „Dare”.
Jak jednak pisze, to ciasto owocowe jest tylko z nazwy i ekspertka odradza jedzenie produktów z takim składem.
„Fruity Cake” ma mniej niż 2% owoców!
Szata graficzna sugeruje, że znajdziemy w nim pomarańcze czy winogrona, a w składzie zaledwie 1,1% pigwy, 0,67% pomarańczy i 0,5% figi.
Zawiera za to tłuszcz palmowy i dużo cukru:
jest go dokładnie 36 g w 100 g, czyli około 7 łyżeczek❗️I dla smaku jeszcze sztuczny aromat…
Ponadto sporo dodatków chemicznych:
Są tu też substancje utrzymujące wilgoć (w tym sorbitol, który może powodować zaburzenia pracy żołądka) 💢 Nie zabrakło również emulgatorów, substancji spulchniających, konserwantów (sorbinianu potasu i pirosiarczanu sodu)
Katarzyna Bosacka odradza jedzenie takich ciast, a jej obserwatorzy popierają ten pomysł. Większość pisała, że najchętniej sama piecze ciasta w domu, ewentualnie kupuje w sprawdzonych cukierniach.
Wyświetl ten post na Instagramie