Dietetyk Mateusz Szałajko przeanalizował skład kanapki Burger Drwala.
Wnioski są zatrważające!

Burger Drwala to kultowa kanapka z McDonald’s. Pojawia się każdego roku sezonowo – zwykle w listopadzie – i jest dostępna w sprzedaży przez około 3 miesiące.
Drwal Klasyczny. Drwal sprawia, że marzysz o zimie! Kultowe połączenie kotleta wołowego, panierowanego sera i chrupiącego bekonu. Do tego sałata, prażona cebulka i sos z przyprawami w bułce serowo-bekonowej
– zachwala sieć.
Burgera Drwala rakotwórczy
Tymczasem dietetyk Mateusz Szałajko rozłożył Drwala na czynniki pierwsze.
- Ekspert wskazał, że smażone mięso czerwone oraz boczek znacznie ponoszą ryzyko nowotworów oraz sprzyja powstawaniu rakotwórczych związków. Spożycie takiego mięsa zwiększa możliwość zachorowania na raka jelita grubego, żołądka i trzustki.
- Panierowany plaster sera topionego zawiera tłuszcze nasycone, zwiększające ryzyko chorób serca, natomiast samo smażenie w głębokim tłuszczu prowadzi do wytwarzania rakotwórczych substancji.
- Z kolei rafinowana bułeczka gwałtownie podnosi poziom cukru, co zwiększa ryzyko insulinooporności, cukrzycy i innych chorób.
- W zestawie znajdziemy także frytki i colę, a więc tłuszcz i cukier, które w nadmiarze także szkodzą organizmowi.
Burgera Drwala kcal
Patrząc na Burgera Drwala w ten sposób widzimy, że nie ma w nim nic zdrowego. No, może poza listkiem sałaty, ale ten jeden listek raczej nie wnosi zbyt wiele.
Warto też zauważyć, że jeden Burger Drwala to około 915 kcal. Natomiast w zestawie z frytkami i colą mamy aż 1400 kcal, co stanowi niemal całodzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej (takie zapotrzebowanie to ok. 1800-2000).
Burgera Drwala cena
Sam burger kosztuje 25,90 zł, w zestawie 33,90 zł. Wygląda więc na to, że McDonald’s ceną zachęca nas do zakupu zestawu i tym samym ogromnej podaży kalorii oraz niezdrowych produktów.
Pytanie jednak, czy naprawdę warto…?
Wyświetl ten post na Instagramie


























