Katarzyna Bosacka przestrzega przed brązowym cukrem, który w założeniu powinien być zdrowszy niż ten biały.
Tymczasem w sklepach pojawił się oszukany brązowy cukier!

Dawne hasło „cukier krzepi” dotyczyło brązowego cukru, który poza słodyczą, miał też składniki odżywcze. Z kolei biały cukier jest ich pozbawiony.
Osoby, które zdrowo się odżywiają, a jednak nie mogą sobie odmówić cukru, chcą wybrać zdrowszą wersję, a zatem ten brązowy.
Niestety w sklepach pojawiły się oszukane cukry, gdzie „brąz” uzyskany jest poprzez dodanie karmelu do białego cukru!
❗️❌Uwaga ściema! Wydaje Wam się, że cukier o brązowej barwie (nie mylić a trzcinowym) to zdrowsza wersja cukru białego? Sprawdzajcie składy, bo czasem jest to zwykły biały cukier barwiony…karmelem! 🙈😮
– przestrzega ekspertka.
Pamiętajmy więc, by czytać etykiety i sprawdzać skład produktu.
Wyświetl ten post na Instagramie