ZDROWIE&URODA

Bosacka przestrzega przed brązowym cukrem. Jest oszukany!

Katarzyna Bosacka przestrzega przed brązowym cukrem, który w założeniu powinien być zdrowszy niż ten biały.

Tymczasem w sklepach pojawił się oszukany brązowy cukier!

 

screen https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

 

Dawne hasło „cukier krzepi” dotyczyło brązowego cukru, który poza słodyczą, miał też składniki odżywcze. Z kolei biały cukier jest ich pozbawiony.

Osoby, które zdrowo się odżywiają, a jednak nie mogą sobie odmówić cukru, chcą wybrać zdrowszą wersję, a zatem ten brązowy.

Niestety w sklepach pojawiły się oszukane cukry, gdzie „brąz” uzyskany jest poprzez dodanie karmelu do białego cukru!

 

❗️❌Uwaga ściema! Wydaje Wam się, że cukier o brązowej barwie (nie mylić a trzcinowym) to zdrowsza wersja cukru białego? Sprawdzajcie składy, bo czasem jest to zwykły biały cukier barwiony…karmelem! 🙈😮

– przestrzega ekspertka.

 

Pamiętajmy więc, by czytać etykiety i sprawdzać skład produktu.

 

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)