Za oknem króluje jesienna aura, także sytuacja w kraju nie napawa optymizmem. Warto więc sprawiać sobie niewielkie przyjemności, a nie ma to jak domowe ciasto.
Dobrą propozycją jest ciasto marchewkowe – nie tylko pyszne, ale i znacznie zdrowsze od innych wypieków, dzięki dodatkowi marchwi. Przypomnijmy, że marchewka do źródło wielu minerałów, a także witaminy A, korzystnie wpływającej na nasz wzrok. Ponadto marchew jest źródłem beta karotenu poprawiającego kondycję skóry oraz wzmacniającego naszą odporność.
Jak przygotować ciasto marchewkowe?
Ciasto:
290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 jajka
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
300 g startej marchewki
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie ciasta:
Olej, cukier i jajka ubijamy do powstania puszystej masy. Suche składniki wymieszać i stopniowo dodawać do masy. Mieszać do połączenia się składników.
Piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
Polewa:
300 g kremowego serka np. Twój Smak, Philadelphia
90 g masła, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
Przygotowanie polewy:
Masło ubić z cukrem, dodawać serek. Można też dodać miód do smaku.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód smarujemy 1/3 ilości polewy i przykrywamy drugim kawałkiem.
Pozostałą polewą smarujemy wierzch ciasta i boki.