ZDROWIE&URODA

Ciasto Marchewkowe poleca się na weekend! (Przepis)

Za oknem króluje jesienna aura, także sytuacja w kraju nie napawa optymizmem. Warto więc sprawiać sobie niewielkie przyjemności, a nie ma to jak domowe ciasto.

Dobrą propozycją jest ciasto marchewkowe – nie tylko pyszne, ale i znacznie zdrowsze od innych wypieków, dzięki dodatkowi marchwi. Przypomnijmy, że marchewka do źródło wielu minerałów, a także witaminy A, korzystnie wpływającej na nasz wzrok. Ponadto marchew jest źródłem beta karotenu poprawiającego kondycję skóry oraz wzmacniającego naszą odporność.

 

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

 

Ciasto:

290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 jajka

260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu

300 g startej marchewki
100 g orzechów włoskich

 

Przygotowanie ciasta:

Olej, cukier i jajka ubijamy do powstania puszystej masy. Suche składniki wymieszać i stopniowo dodawać do masy. Mieszać do połączenia się składników.
Piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni.

 

Polewa:

300 g kremowego serka np. Twój Smak, Philadelphia
90 g masła, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru pudru, przesianego

Przygotowanie polewy:

Masło ubić z cukrem, dodawać serek. Można też dodać miód do smaku.

Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód smarujemy 1/3 ilości polewy i przykrywamy drugim kawałkiem.
Pozostałą polewą smarujemy wierzch ciasta i boki.