ZDROWIE&URODA

Ciasto ze śliwkami od Anny Starmach. Poznaj przepis!

Na straganach i targowiskach mamy obecnie szeroki wybór śliwek. Kojarzą się one trochę z jesienią ale też, ze wspaniałymi wypiekami ze śliwką w roli głównej.

Także Ania Starmach – kucharka i jurorka w programie Master Chef, poleca taki placek. Ze śliwkami możemy przygotować praktycznie każdy rodzaj ciasta – ucierane, kruche, francuskie czy drożdżowe. Ania Starmach uważa jednak, że to właśnie drożdżówka w towarzystwie śliwek smakuje najlepiej.

 

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, jak dla mnie NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE❤️

 

Jak je przygotować? Na ciasto potrzebujemy:

 

1 kg śliwek
600 g mąki
150 g cukru
80 g rozpuszczonego masła
35 g drożdży
150 ml mleka
2 jajka

Do przygotowanie kruszonki trzeba przygotować:

200 g mąki
120 g masła
100 g cukru

 

Przygotowanie ciasta ze śliwkami:

 

„Połowę mleka (75 ml) podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po tym czasie zaczyn przełóż do dużej miski. Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.

Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów.

Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę.

Śliwki przepołów i pozbądź się pestek.

Składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzaj w zamrażarce.

Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30×40 cm).

Na cieście ułóż owoce, skórkami do dołu, posyp obficie kruszonką.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.”

 

Pyszne ciasto na weekend!

 

POLECAMY: Oliwia Bieniuk w filmie Reżysera Życia. Zobacz!

 

View this post on Instagram

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, jak dla mnie NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE❤️ Kto się ze mną zgadza? A może macie innych słodkich faworytów? . . SKŁADNIKI: Ciasto 1 kg śliwek 600 g mąki 150 g cukru 80 g rozpuszczonego masła 35 g drożdży 150 ml mleka 2 jajka Kruszonka 200 g mąki 120 g masła 100 g cukru Jak przygotować? Połowę mleka (75 ml) podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie zaczyn przełóż do dużej miski. Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów. Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę. Śliwki przepołów i pozbądź się pestek. Składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzaj w zamrażarce. Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30×40 cm). Na cieście ułóż owoce, skórkami do dołu, posyp obficie kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.

A post shared by Ania Starmach (@ania_starmach) on

 

źródło: https://www.instagram.com/ania_starmach/

 

https://www.instagram.com/ania_starmach/