Po Tłustym Czwartku w wielu domach zostały niezjedzone pączki, a po wczorajszym dniu zapewne mało kto ma jeszcze ochotę na pączka.
Pojawia się zatem pytanie, co zrobić z pączkami, których nie zjedliśmy? Czy można je jakoś przechować lub wykorzystać do innych dań?

Czy pączki można mrozić?
Na szczęście nie musimy wyrzucać, ani jeść pączków „na siłę”. Pączki można mrozić i przechowywać w zamrażalce przez okres około 3 miesięcy.
To czy pączki w jakiś sposób zmienią swoją strukturę, zależy od dodatków. Zamrożony lukier może po rozmrożeniu rozmiękczyć pączka. Jeśli zaś chodzi o nadzienie, to nadzienia budyniowe i różne kremy, mogą nieznacznie zmienić swoją strukturę.
Jak mrozić pączki?
Pączki do mrożenia dobrze jest tak poukładać, by się nie pozlepiały. Warto też przemyśleć, czy po rozmrożeniu pączki będziemy jeść w całości, czy też użyjemy ich do innego dania? Jeśli to drugie, to wówczas lepiej jest od razu pokroić pączki na mniejsze kawałki i mrozić w takiej formie.
Pączki powinny być mrożone w pojemniku lub woreczku, by nie wchłonęły innych zapachów z zamrażalnika.
Co zrobić z pączkami?
Jeśli nie chcemy mrozić pączków, a zjeść nawet takie kilkudniowe to:
- można je „odświeżyć” podgrzewając na patelni (np. pokrojone w plastry i bez lukru czy pudru) czy w mikrofali
- przerobić na pudding lub tosty francuskie
- użyć jako spodu do sernika
- zrobić zapiekankę z jajkami i owocami
- pokrojone zalać ciepłym mlekiem i zjeść na śniadanie
Tak więc jeśli komuś zostały jeszcze pączki, to z pewnością znajdzie odpowiednią dla siebie opcję, by nie wyrzucać, a zjeść ze smakiem.