czy pączki można mrozić
ZDROWIE&URODA

Czy pączki można mrozić? Co zrobić z pączkami?

Po Tłustym Czwartku w wielu domach zostały niezjedzone pączki, a po wczorajszym dniu zapewne mało kto ma jeszcze ochotę na pączka.

Pojawia się zatem pytanie, co zrobić z pączkami, których nie zjedliśmy? Czy można je jakoś przechować lub wykorzystać do innych dań?

 

czy pączki można mrozić
fot. tocelebryci.pl

 

Czy pączki można mrozić?

Na szczęście nie musimy wyrzucać, ani jeść pączków „na siłę”. Pączki można mrozić i przechowywać w zamrażalce przez okres około 3 miesięcy.

To czy pączki w jakiś sposób zmienią swoją strukturę, zależy od dodatków. Zamrożony lukier może po rozmrożeniu rozmiękczyć pączka. Jeśli zaś chodzi o nadzienie, to nadzienia budyniowe i różne kremy, mogą nieznacznie zmienić swoją strukturę.

 

Jak mrozić pączki?

Pączki do mrożenia dobrze jest tak poukładać, by się nie pozlepiały. Warto też przemyśleć, czy po rozmrożeniu pączki będziemy jeść w całości, czy też użyjemy ich do innego dania? Jeśli to drugie, to wówczas lepiej jest od razu pokroić pączki na mniejsze kawałki i mrozić w takiej formie.

Pączki powinny być mrożone w pojemniku lub woreczku, by nie wchłonęły innych zapachów z zamrażalnika.

 

Co zrobić z pączkami?

Jeśli nie chcemy mrozić pączków, a zjeść nawet takie kilkudniowe to:

 

  • można je „odświeżyć” podgrzewając na patelni (np. pokrojone w plastry i bez lukru czy pudru) czy w mikrofali
  • przerobić na pudding lub tosty francuskie
  • użyć jako spodu do sernika 
  • zrobić zapiekankę z jajkami i owocami
  • pokrojone zalać ciepłym mlekiem i zjeść na śniadanie

 

Tak więc jeśli komuś zostały jeszcze pączki, to z pewnością znajdzie odpowiednią dla siebie opcję, by nie wyrzucać, a zjeść ze smakiem.