Obecnie wiele się mówi o marnowaniu żywności, bo wiele osób ma tendencję do robienia nadmiernych zakupów. Niestety sporo jedzenia później ląduje w koszu.
Są jednak produkty, które się nie psują i których pomimo ich „starości” – nie musimy wyrzucać. Katarzyna Bosacka pokazała kilka z nich, ale piąty produkt to prawdziwe zaskoczenie!
Oto produkty, które się nie psują:
- Ocet – zwłaszcza ten przefiltrowany i niemętny, nawet kilka lat po dacie przydatności do spożycia, nie traci swoich właściwości – jeśli jest szczelnie zamknięty oraz przechowywany w ciemnym i suchym miejscu
- Sól – to naturalny konserwant od wieków wykorzystywany do konserwowania żywności, sama sól się nie psuje
- Cukier – ma podobne zastosowanie, może się zbrylić, nabrać wilgoci ale i tak jest gotowy do spożycia
- Mocny alkohol – to także naturalny konserwant
- Miód – przechowywany w suchym i ciemnym miejscu również się nie psuje
Piąty produkt stanowić może zaskoczenie, bo zdarza się, że miód sfermentuje. Jeśli miód się faktycznie zepsuje, może to oznaczać, że albo był ze zbyt wczesnych zbiorów, albo, że kupimy oszukany miód. Prawdziwy bowiem przez długi czas nie powinien się zepsuć.
Gotowa masa makowa w puszce. Która jest najlepsza?
Wyświetl ten post na Instagramie