Masło to produkt, który w ciągu minionego roku znacznie zdrożał. za 200 gramowe kostki trzeba obecnie zapłacić od około 6-7 do nawet kilkunastu złotych.
Z powodu podniesionej ceny produktu, wielu Polaków zrezygnowało z kupowania masła. Do pieczywa używają różnych mixów, a do pieczenia – margaryny. Tymczasem na rynku pojawił się produkt, który podszywa się pod masło, ma jednak korzystniejszą cenę.
O tym pseudo maśle pisze Katarzyna Bosacka, która drwi z inwencji marketingowców. A trzeba przyznać, że w tym przypadku cała strategia jest bardzo przemyślana.
Chodzi o margarynę(?) Rama. Tym razem jednak ta margaryna nazywa się „Rama. Używaj jak masło”. Na opakowaniu jednak cała fraza napisana jest małymi literami. Natomiast słowo MASŁO – dużymi. Dzięki temu rzuca się w oczy i sporo kupujących pomyśli, że jest to właśnie masło. Cena też wydaje się korzystna, bo za kostkę zapłacimy około 6,5 zł. z tym, że nie ma ona 200, a 250 gram.
Zobacz też: Co zamiast masła? Oto najlepsze „smarowidła” do pieczywa!
W składzie jednak nie ma masła, a „oleje i tłuszcze roślinne (kokosowy, rzepakowy, słonecznikowy, w zmiennych proporcjach), woda, preparat bobu, emulgator (lecytyna), naturalne aromaty (karoteny)”.
Rzeczywiście na opakowaniu jest:
???? słowo „masło” co prawda przykryte listkiem figowym, ale może producent się czegoś wstydzi?
???? „Używaj jak” jest napisane znacznie mniejszą czcionką. Może grafik miał problem ze wzrokiem?
???? W komunikacji pojawia się liczba 82% (kojarząca się z ilością tłuszczu w maśle), ale z dopiskiem „82% mniejszy wpływ na klimat”… Ta, chłopaki z działu marketingu, zamiast obrastać w tłuszcz, pokażcie nam tę karteczkę z wyliczeniami, ok? ????????
???? Rośliny są zielone, a kolorystyka opakowania przypomina masło ekstra, więc na bank niedowidzący grafik był także daltonistą. Sprawdźcie to na spokojnie.
???? Tym z działu kreatywnego powiedzcie, że za grubo poszli z 250 g, bo kostki masła w Polsce dawno okrojone.
???? Zapomnieliście dodać na opakowaniu słowa „margaryna”? Może jecie zbyt dużo masła, które w nadmiarze powoduje sklerozę?
– drwi Katarzyna Bosacka.
Bądźmy więc świadomi, że „Rama. Używaj jak masło” to nie masło, a margaryna. I pamiętajmy, by dokładnie czytać etykiety 🙂
>>>Ania Starmach zdradziła SEKRET udanej sałatki jarzynowej. To dzięki TEMU będzie naprawdę pyszna!