Fuczki to placuszki rodem z kuchni łemkowskiej, czyli pochodzącej z wschodniosłowiańskiej grupy etnicznej mieszkającej między innymi w Bieszczadach.
To danie z kuchni regionalnej jest nietypowe z uwagi na wykorzystanie kapusty kiszonej. Bazą do placuszków jest gęste ciasto a la naleśnikowe, do którego dodaje się właśnie kapustę kiszoną. Dzięki temu osoby, które nie przepadają za kiszonkami mają okazję spróbować ich w innym wydaniu.
Ewa Wachowicz zachęca do przygotowania takich placków z kapusty kiszonej:
Fuczki! Pyszne placuszki na kiszonej kapuście z sosem pieczarkowym. O tym jak zdrowe są kiszonki (cenne probiotyki) nie muszę przypominać😉Z przyjemnością jednak przypomnę ten łemkowski przepis.
Przepis na fuczki jest następujący:
- 2 jajka, szklankę mleka, szklankę mąki i szczyptę soli miksujemy.
- Następnie dodajemy drugą szklankę mąki i w razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
- 300 gram kapusty kiszonej odcisnąć, posiekać i dodać do ciasta.
- Fuczki smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju.
Gotowe placki z kapusty kiszonej podawać można ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym czy pieczarkowym. Fuczki mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięsa i surówki.
Zobacz też: Clafoutis – prosty deser od Ani Starmach (przepis)
na podts. ewawachowicz.pl