ZDROWIE&URODA

Fuczki. Ewa Wachowicz podaje przepis na nietypowe placuszki!

Fuczki to placuszki rodem z kuchni łemkowskiej, czyli pochodzącej z wschodniosłowiańskiej grupy etnicznej mieszkającej między innymi w Bieszczadach.

To danie z kuchni regionalnej jest nietypowe z uwagi na wykorzystanie kapusty kiszonej. Bazą do placuszków jest gęste ciasto a la naleśnikowe, do którego dodaje się właśnie kapustę kiszoną. Dzięki temu osoby, które nie przepadają za kiszonkami mają okazję spróbować ich w innym wydaniu.

 

Ewa Wachowicz zachęca do przygotowania takich placków z kapusty kiszonej:

 

Fuczki! Pyszne placuszki na kiszonej kapuście z sosem pieczarkowym. O tym jak zdrowe są kiszonki (cenne probiotyki) nie muszę przypominać😉Z przyjemnością jednak przypomnę ten łemkowski przepis.

 

https://www.instagram.com/ewawachowicz/?hl=pl

 

Przepis na fuczki jest następujący:

 

  • 2 jajka, szklankę mleka, szklankę mąki i szczyptę soli miksujemy.
  • Następnie dodajemy drugą szklankę mąki i w razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

 

  • 300 gram kapusty kiszonej odcisnąć, posiekać i dodać do ciasta.

 

  • Fuczki smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju. 

 

Gotowe placki z kapusty kiszonej podawać można ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym czy pieczarkowym. Fuczki mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięsa i surówki.

 

Zobacz też: Clafoutis – prosty deser od Ani Starmach (przepis)

 

na podts. ewawachowicz.pl