ZDROWIE&URODA

Clafoutis – prosty deser od Ani Starmach (przepis)

Niejedna pani domu, w weekend przygotowuje ciasto lub inny deser dla domowników.

Warto więc spróbować Clafoutis, który obok tarty Tatin (zobacz TUTAJ) jest jednym z tradycyjnych francuskich deserów.

Nazwa Clafoutis pochodzi od czasownika clafir, co oznacza wypełniać. Klasyczny przepis mówi o przygotowaniu tego deseru z czereśniami, ale można użyć też innych owoców takich jak śliwki, śliwki suszone, jabłka, gruszki, żurawiny lub jeżyny.

 

Popularna kucharka i jurorka programu MasterChef w TVN zachęca do przygotowania tego prostego deseru. Oto przepis Ani Starmach:

 

CLAFOUTIS
.
SKŁADNIKI:
500 g owoców: malin, truskawek, borówek, czereśni, śliwek…
125 g mąki
100 g cukru
300 ml mleka
3 jajka
masło do wysmarowania formy
szczypta soli

Dodatkowo
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.
Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.
Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól
Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.
Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.”

 

Smacznego!

 

Clafoutis stał się popularny we Francji w XIX wieku – https://www.instagram.com/ania_starmach/

 

źródło: instagram