ZDROWIE&URODA

Jedli zupę chińską z makaronem. Dziewięć osób nie żyje.

Dziewięć osób z tej samej rodziny zmarło z powodu zatrucia pokarmowego po zjedzeniu domowej zupy z makaronem.

Dnia 5 października pewna chińska rodzina na śniadanie zjadła zupę Suan Tang Zi z makaronem. Łącznie było to dwanaście osób z północno-wschodniej chińskiej prowincji Heilongjiang.

Dziewięciu z nich, którzy zjedli zupę, zachorowało w ciągu kilku godzin i zostali przewiezieni do szpitala. Spośród dziewięciu pacjentów siedmiu z nich zmarło 10 października po niepowodzeniu leczenia. Ósmą ofiarę uznano za zmarłą dwa dni później. Ostatni żyjący członek rodziny, który zjadł zupę, kobieta znana pod nazwiskiem Li, zmarła 19 października.

Pozostali trzej młodsi członkowie rodziny odmówili zjedzenia zupy Suan Tang Zi z powodu jej „dziwnego smaku”.

 

>>>Aż 60 złotych za rosół? Magda Gessler komentuje aferę zupową!

 

Jak donoszą chińskie media, domowy makaron był przechowywany w zamrażarce przez rok! Przez to zepsuł się i zawierał szkodliwą substancję. Wspomniane dziewięć osób zmarło z powodu zatrucia pokarmowego po stwierdzeniu wysokiego stężenia kwasu Bongkrek w zupie z makaronem.

Kwas ten jest niezwykle toksyczny, odporny na wysokie temperatury i nie można go usunąć, nawet jeśli jest dokładnie ugotowany, powiedział w rozmowie z Beijing News Fan Zhihong, profesor nadzwyczajny Chińskiego Uniwersytetu Rolniczego.

Spożywanie żywności skażonej kwasem Bongkrek może skutkować zatruciem zarówno ludzi, jak i zwierząt. Może doprowadzić do śmierci, przy śmiertelności sięgającej od 40 do 100 procent.

 

Po tym tragicznym zdarzeniu Chińska Komisja Zdrowia wydała ogólnokrajowe ostrzeżenie, wzywając obywateli do unikania spożywania żywności ze sfermentowanej mąki.

 

Polecamy: Ten prosty nawyk może uchronić Cię przez koronawirusem. Rób TO przed każdym wyjściem z domu!

 

źródło: daily mail