Lato w pełni, więc jeśli ktoś jeszcze nie schudnął „przed latem”, to ma szansę teraz zadbać o swoją figurę.
Warto sięgnąć po warzywa, które nie tylko nas odżywią i nawodnią w czasie upałów, ale też mają znikomą ilość kalorii.

Warzywa (prawie) bez kalorii
Doktor Adrian Sznajder podał listę 13 warzyw, które mają poniżej 35 kcal na 100 gram. Część z nich proponuje jeść ugotowane, inne na surowo.
Ponieważ te warzywa mają bardzo mało kalorii, to aby zjeść odpowiednik 40-gramowego batonika czyli 200-250 kcal trzeba by zjeść na przykład kilogram szpinaku czy cukinii.
Gotowane
1. Szpinak ????: 100 g gotowanego – 23 kalorie
2. Brokuły ????: 100 g gotowanych różyczek – 34 kalorie
3. Pomidory ????: 100 g gotowanego – 26 kalorii
4. Papryka ????️: 100 g gotowanych plastrów – 32 kalorie
5. Kapusta ????: 100 g gotowanej, poszatkowanej – 23 kalorie
6. Kalafior ????: 100 g gotowanych różyczek – 22 kalorie
7. Grzyby ????: 100 g gotowanych plastrów – 26 kalorii
8. Szparagi ????: 100 g gotowanych łodyg – 33 kalorie
9. Cukinia ????: 100 g gotowanych plastrów – 20 kalorii
Surowe
10. Ogórek ????: 100 g surowych plastrów – 15 kalorii
11. Sałata ????: 100 g surowej, poszatkowanej – 14 kalorii
12. Seler ????: 100 g surowej łodygi – 16 kalorii
13. Rzodkiewki ????: 100 g surowych plastrów – 16 kalorii
Pamiętajmy jednak, że jeśli dane warzywo obficie podlejemy masłem, olejem czy jakimś sosem, to wówczas nie mamy dietetycznego posiłku, a bombę kaloryczną. Kluczem są zatem dodatki. Oczywiście możemy warzywa czymś doprawić, czy okrasić, ale też z umiarem.
Wyświetl ten post na Instagramie