W całym kraju zrobiło się jesiennie, warto więc przygotować prosty deser na poprawę nastroju.
Chyba każdy z nas lubi kruszonkę i jako dziecko wyjadał ją z ciast drożdżowych czy wierzchu szarlotki. To zapewne zaważyło na sukcesie deseru zwanego „crumble” (ang. kruszyć się), szczególnie popularnego w Wielkiej Brytanii. Po kruszonką możemy zapiec jabłka, śliwki, wiśnie czy inne sezonowe owoce.
Przepis na crumble czyli owoce pod kruszonką podaje Ania Starmach:
„KRUSZONKA
200 g mąki pszennej
150 g masła, w temperaturze pokojowej
90 g drobnego cukru do wypieków
.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wymieszaj (najlepiej rękoma), przechowuj w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie.
.
NADZIENIE
1,5-2k kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka, ale w tym deserze możesz użyć praktycznie każdej odmiany)
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
1 łyżeczka cynamonu
Garść rodzynek
.
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść masło, dodaj, cukier, cynamon, wanilię i rodzynki, jabłka, wymieszaj i duś na niewielkim ogniu 5-10 minutJabłka przełóż do formy żaroodpornej, przykryj równomiernie kruszonką
Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.”
Tak przygotowany deser możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sprawdź też: Tarta Tatin. Poznaj przepis od Ani Starmach!