ZDROWIE&URODA

Tarta Tatin. Poznaj przepis od Ani Starmach!

Tarta Tatin to ciasto bardzo ciekawej historii, bo przepis na nie powstał przez przypadek!

Klasyczne tarty przygotowuje się w ten sposób, że najpierw formę wykłada się ciastem. Następnie na wierzch kładzie się nadzienie – bez względu na to czy będzie słodkie czy wytrawne.

Jednak Tarta Tatin to tak zwana tarta odwrócona. Przepis na tartę powstał w 1898 roku we francuskiej miejscowości Lamotte-Beuvron. Dwie siostry Stéphanie i Caroline Tatin prowadziły tam hotel i restaurację.

Legenda głosi, że to Stéphanie przez pomyłkę najpierw wyłożyła formę jabłkami, a na wierzch położyła ciasto. Upieczony w taki sposób placek podała na gorąco. Wypiek od razu zyskał uznanie i popularność, a obecnie tarta Tatin wypiekana jest w różnych wariantach.

 

Ania Starmach podała przepis na tartę z gruszkami. Oto on:

 

SKŁADNIKI:
7 gruszek
pół łyżeczki cynamonu
otarta skórka z połowy cytryny
0.5 szklanki cukru
6 łyżek masła

Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g masła pokrojonego
2 łyżki cukru
2 żółtka

PRZYGOTOWANIE:
Gruszki obierz, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych.
Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj cukier, podgrzewaj do uzyskania jasnozłotego karmelu. Następnie dodaj skórkę cytrynową i cynamon.
Do karmelu wrzuć gruszki, podgrzewaj około 10 minut.
Gruszki razem z karmelem przełóż na dno formy do tarty.
Ciasto kruche:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego) wszystkie składniki. Ważne, aby masło było zimne i pokrojone w niewielkie kawałki.
Ciasto rozwałkuj.
Rozwałkowane ciasto połóż na gruszkach, dociśnij brzegi.
Tartę włóż na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.

Po upieczeniu odczekaj 10 minut. Po tym czasie przyłóż duży talerz do formy i odwróć ją.”

 

Tym sposobem ciasto będzie na dnie, a na górze będą karmelizowane i upieczone gruszki. Smacznego!

 

Zobacz też: Ewa Chodakowska ostrzega: zjadasz TEGO prawie 45 kg rocznie!

 

foto/źródło: https://www.instagram.com/ania_starmach/

View this post on Instagram

Czy to będzie najlepsze ciasto tej jesieni???? Gruszkowa Tarta Tatin poleca się, ostrzegając że jest zbyt szybko znika z talerzy??? . SKŁADNIKI: 7 gruszek pół łyżeczki cynamonu otarta skórka z połowy cytryny 0.5 szklanki cukru 6 łyżek masła Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 100 g masła pokrojonego 2 łyżki cukru 2 żółtka PRZYGOTOWANIE: Gruszki obierz, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych. Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj cukier, podgrzewaj do uzyskania jasnozłotego karmelu. Następnie dodaj skórkę cytrynową i cynamon. Do karmelu wrzuć gruszki, podgrzewaj około 10 minut. Gruszki razem z karmelem przełóż na dno formy do tarty. Ciasto kruche: Aby przygotować ciasto, wymieszaj (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego) wszystkie składniki. Ważne, aby masło było zimne i pokrojone w niewielkie kawałki. Ciasto rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto połóż na gruszkach, dociśnij brzegi. Tartę włóż na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Po upieczeniu odczekaj 10 minut. Po tym czasie przyłóż duży talerz do formy i odwróć ją tak, aby gruszki znajdowały się na dnie pod ciastem. . . . #tarta #tartatatin #gruszki #ciastozgruszkami #tartazgruszkami #tartatatinzgruszkami

A post shared by Ania Starmach (@ania_starmach) on