RECENZJE

„Orzechy i pestki” Lary Gessler. Czy warto kupić tę książkę?

Książka „Orzechy i pestki” autorstwa Lary Gessler ma podtytuł „Przewodnik mistyczno-kulinarny”.

Biorąc zatem do ręki „Orzechy i pestki” nie bardzo wiemy, czy będzie to opowieść o orzechach i pestkach, książka kulinarna czy poradnik dotyczący stosowania tych produktów?

 

Jednak książka Lary Gessler wymyka się sztywnym kategoriom. Jeśli szukamy przepisu na ciasto z orzechami to i owszem, kilka takich znajdziemy. Będą one jednak często nietypowe czy zaskakujące. Czy znajdziemy porady dotyczące stosowania poszczególnych gatunków orzechów? Jak najbardziej. Co więcej, w książce „Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny” jest też wiele ciekawostek i mało znanych faktów z historii, dotyczących właśnie orzechów.

 

fot. .proszynski.pl

 

Czym więc są „Orzechy i pestki”?

W zasadzie jest to niezmiernie ciekawa opowieść o orzechach. Z książki dowiadujemy się, że produkt który ląduje na naszym talerzu ma niesamowitą historię, bądź też proces jego produkcji jest zaskakujący. Poszczególne rozdziały poświęcone są konkretnym orzechom bądź pestkom. W każdym rozdziale znajdują się informacje o pochodzeniu danego orzecha i procesie jego przygotowania do spożycia. Są też podane legendy czy wierzenia na jego temat i zastosowanie w medycynie ludowej. W wielu rozdziałach Lara Gessler dzieli się też swoimi wspomnieniami z „odkrycia” przez nią danego smaku. Na koniec każdego rozdziału podane są przepisy. Ponieważ w Polsce orzechy najczęściej używane są do przygotowania dań na słodko, dlatego niektóre propozycje mogą zaskakiwać. Lara Gessler podaje bowiem sporo przepisów na wyrafinowane, wytrawne dania  z orzechami.

 

Czy warto kupić „Orzechy i pestki” i dla kogo jest ta książka?

„Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny” to bardzo ciekawie napisana książka, którą czyta się jak dobrą powieść. Z pewnością nie jest to pozycja dla miłośników fast foodów z sieciówek czy zestawów typu golonka i piwo. Raczej dla osób, które lubią podróże kulinarne i odkrywanie nowych smaków oraz chcą wiedzieć, co jedzą.

Dodatkowym atutem „Przewodnika” jest eleganckie, niemal albumowe wydanie i stosunkowo niska cena – książka kosztuje zaledwie 49 zł. Polecamy!

 

>>>Nurkowie odkryli tajemnicę Morskiego Oka! Czekała tam kilkadziesiąt lat!